WAVE II
Tweede CrossCare-oproep voor innovaties in de zorg: WAVE II
Achtergrond
Het CrossCare 2.0 -programma ondersteunt innovaties in de Vlaamse en Nederlandse zorg- en welzijnssector. CrossCare 2.0 werkt daarbij met verschillende oproeprondes. Tijdens deze oproeprondes kunnen organisaties zich kandidaat stellen voor financiële en inhoudelijke ondersteuning.
De tweede oproepronde (‘WAVE II’) staat open sinds 12 maart 2024:
Oproep ‘Bedrijfstrajecten’ – Deze oproep richt zich exclusief op KMO/MKB’s. Een Vlaamse of Nederlandse KMO/MKB die een zorginnovatie (= product, dienst of procesconcept) ontwikkelt, kan in deze tweede oproep een innovatievoorstel indienen. Zorgproeftuinen langs beide zijden van de grens coachen, ondersteunen en stimuleren daarna de geselecteerde bedrijven-ontwikkelaars en demonstreren, testen en/of evalueren hun innovaties bij eindgebruikers. De geselecteerde bedrijven kunnen aanvullend rekenen op een subsidiebedrag dat kan oplopen tot maximaal 100.000 EUR.
Begunstigden
Begunstigden van CrossCare 2.0 zijn ondernemingen en zorg- en welzijnsorganisaties met een rechtspersoonlijkheid en met minstens één vestiging in het programmagebied van de Grensregio Vlaanderen-Nederland*. NB. Aanvragers gevestigd buiten de grensregio kunnen uitzonderlijk en enkel deelnemen mits voldoende onderbouwing én na een expliciete goedkeuring door de CrossCare-stuurgroep.
Voor de bedrijfstrajecten komen enkel KMO/MKB’s in aanmerking. In de regel gaat dit altijd om één individuele KMO/MKB. In elk CrossCare-innovatietraject moet dus sowieso minstens één Vlaamse of Nederlandse KMO/MKB als partner actief zijn.
Timing
De oproep ‘Bedrijfstrajecten’ werkt in 2 stappen. Deadline voor de korte/voor- aanmeldingen (FASE I) is 23 april 2024. Een gedetailleerd stappenplan vind je hieronder:
Met vragen kan je ook altijd terecht bij één van de zorgproeftuinen (contact) of bij Glenn Weyers, coördinator van het CrossCare-project via glenn.weyers@thomasmore.be.
*De INTERREG-grensregio omvat de 5 Vlaamse provincies en de 3 zuidelijke Nederlandse provincies. In Vlaanderen gaat het om de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (enkel het arrondissement Leuven) en West-Vlaanderen (met uitzondering van de arrondissementen Veurne en Ieper). Aan Nederlandse zijde wordt het gebied gevormd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Komen binnen CrossCare 2.0 enkel bedrijven en zorgactoren uit de Grensregio Vlaanderen-Nederland in aanmerking voor subsidies? En wat is die Grensregio juist?
De INTERREG-Grensregio omvat de 5 Vlaamse provincies en de 3 zuidelijke Nederlandse provincies. In Vlaanderen gaat het om de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (enkel het arrondissement Leuven) en West-Vlaanderen (met uitzondering van de arrondissementen Veurne en Ieper). Aan Nederlandse zijde wordt het gebied gevormd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Onderstaand kaartje illustreert dit mooi.
Begunstigden van CrossCare 2.0 zijn ondernemingen en zorg- en welzijnsorganisaties met een rechtspersoonlijkheid en met minstens één vestiging in dit programmagebied van de Grensregio Vlaanderen-Nederland. Aanvragers gevestigd buiten de grensregio kunnen uitzonderlijk en enkel deelnemen mits ze bij hun aanmelding hier voldoende onderbouwing rond aanleveren (daarin moeten ze dan de potentiële impact op de Grensregio duidelijk kunnen aantonen en illustreren). De CrossCare-stuurgroep beoordeelt deze onderbouwing vervolgens en neemt een beslissing.
Wij raden aan om -als u zich buiten het programmagebied bevindt en toch interesse zou hebben om deel te nemen- hier zeker vooraf even contact op te nemen met programmacoördinator Glenn Weyers.
Binnen CrossCare 2.0 komen enkel innovatieprojecten in aanmerkingen die zich tussen TRL-niveaus 4 tem 8 bevinden. Maar wat is dat nu: TRL?
Vlaamse, Nederlandse en Europese subsidieregelingen richten zich vaak op specifieke fases van innovatie en productontwikkeling. Om deze specifieke fases aan te duiden worden de Technology Readiness Levels (= TRL) gebruikt. Ook RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen) maken bijvoorbeeld gebruik van het begrip ‘TRL’ bij diverse van hun subsidieregelingen.
Deze TRL’s geven de mate van ontwikkeling van een technologie aan, waarbij TRL1 staat voor technologie aan het begin van de ontwikkeling en TRL9 voor technologie die technisch en commercieel gereed is en klaar is om naar de markt te gaan. We baseren ons op de omschrijving van RVO en definiëren 4 fasen binnen deze 9 Technology Readiness Levels.
FASE 1 – Verkennen (Discovery phase): TRL 1, 2 en 3
- Level 1: Fundamenteel onderzoek
- U doet onderzoek naar uw innovatieve idee en de basisprincipes van de innovatie. U bent hierbij bezig met fundamenteel onderzoek en deskresearch.
- Level 2: Toegepast onderzoek
- U gaat nu bezig met de formulering van het technologisch concept en de praktische toepassingen. In deze fase bent u vooral bezig met experimenteel en/of analytisch onderzoek.
- § Level 3: Toetsing (Proof of principle / Proof of concept)
U onderzoekt de toepasbaarheid van het concept op experimentele basis (experimenteel proof of concept). U toetst en valideert hypotheses over verschillende componenten van het concept.
FASE 2 – Ontwikkelen (Development phase): TRL 4, 5 en 6
- Level 4: Implementatie en test prototype
- U gaat de Proof-of-concept van uw innovatie op labschaal testen. Een prototype dat u in deze fase ontwikkelt, kost relatief weinig geld en tijd om te ontwikkelen en is daarmee nog ver verwijderd van een definitief product, proces of dienst.
- Level 5: Validatie prototype
- U onderzoekt de werking van het technologisch concept in een relevante omgeving. Dit is de 1e stap in de demonstratie van de technologie. Een prototype dat u in deze fase ontwikkelt, kost relatief veel tijd en geld en is niet ver verwijderd van het uiteindelijke product of systeem.
- Level 6: Demonstratie prototype in testomgeving
U gaat het concept uitgebreid testen en demonstreren in een relevante testomgeving. Het testen vindt plaats na de technische validatie in een relevante (pilot) omgeving, zoals een proeftuin. Het concept geeft inzicht in de werking van alle componenten tezamen.
FASE 3 – Demonstreren (Demonstration phase): TRL 7 en 8
- Level 7: Demonstratie prototype in operationele omgeving
- U gaat het concept testen en demonstreren in een gebruikersomgeving om werking in een operationele omgeving te bewijzen. De demonstratie van het concept in een praktijkomgeving levert nieuwe inzichten op voor de definitieve markttoepassing van uw innovatie.
- Level 8: Product/dienst is compleet en operationeel
In deze fase krijgt uw innovatie zijn definitieve vorm. U hebt de technologische werking getest en het is bewezen dat het voldoet aan gestelde verwachtingen, kwalificaties en normen (certificering). Daarnaast bepaalt u de financiële kaders voor (massa)productie en lancering en bent u klaar voor de volgende stap.
FASE 4 – Opschalen en vermarkten (Deployment phase): TRL 9
- Level 9: Marktintroductie product/dienst/procedé
- Uw innovatie is technisch en commercieel gereed; productierijp en klaar voor lancering in de gewenste marktomgeving. Nu het totale ontwikkelingsproces is afgerond weet u hoe u uw product bij de gewenste doelgroep in de juiste markt krijgt.
- Veel innovatieve producten doorlopen in het ontwikkelingstraject verschillende stadia van de TRL-schaal. Het is mogelijk dat er herhalingen nodig zijn tussen verschillende TRL-niveaus, vooral tijdens de ontwikkelingsfase.
Binnen CrossCare 2.0 komen dus enkel de TRL-levels 4 tem 8 in aanmerking voor subsidie (= ontwikkel- en demonstratiefase).
Mijn bedrijf bevindt zich momenteel nog in een zeer prille opstartfase en heeft op dit moment nog geen eigen rechtspersoon. Kan ik indienen?
Op het moment van aanmelding heeft u nog geen rechtspersoon nodig. Uiterlijk op de effectieve startdatum van een mogelijk goedgekeurd innovatietraject moeten indienende organisaties sowieso wel een eigen rechtspersoonlijkheid hebben. Daarop worden er geen uitzonderingen toegestaan.
Maar die rechtspersoon is dus pas nodig tegen de effectieve startdatum. Tijdens de aanmeldings- en aanvraagfase kan men nog wel indienen als ‘bedrijf in oprichting’. Tegen de opstartdatum van het traject moet uw rechtspersoon dan sowieso wel definitief en formeel in orde zijn.
Voor WAVE I – bedrijfstrajecten is de effectieve opstart vastgelegd op 1 februari 2024. Voor WAVE I – multi-actortrajecten is de effectieve opstart op 1 april 2024.